Znamy zwycięzców konkursu kulinarnego "Wielkanocne tradycje kulinarne". Wzięło w nim udział aż 14 Kół Gospodyń Wiejskich naszego powiatu. Celem konkursu było przede wszystkim promowanie dziedzictwa kulinarnego naszego powiatu oraz promocja zdrowego odżywiania. Przedmiotem konkursu było przygotowanie świątecznej, wielkanocnej potrawy.
Mazurki, żurki, pasztety, rolady, sałatki, mięsa faszerowane według przeróżnych przepisów i oczywiście jajka w dziesiątkach odsłon – to wszystko pojawiło się na stołach. Potrawy przyciągały wzrok i pachniały przyprawami. Bogactwo smaków przeplatało się z przepięknymi dekoracjami. Zdecydowanie to był konkurs smaków, kolorów i tradycji.
W środę, 12 kwietnia, w Muzeum Powiatowym w Nysie Andrzej Kruczkiewicz starosta nyski oraz Damian Nowakowski wicestarosta nyski podsumowali konkurs oraz wręczyli nagrody zwycięzcom i upominki wszystkim KGW, które brały udział w konkursie.
I miejsce KGW Goraszowice
II miejsce KGW Zwanowice
III miejsce KGW Hajduki Nyski
Dwa równorzędne wyróżnienia otrzymały KGW Kamienica oraz KGW Puszyna.
Nagrodą w konkursie były bony na zakup sprzętu AGD o wartości: I miejsce – 3.000 zł, II miejsce – 2.000 zł, III miejsce – 1.000 zł. Wyróżnienia - 500 zł.
Serdecznie gratulujemy!
Dziękujemy wszystkim Paniom z KGW za udział w konkursie! Każde przygotowane dania były wyjątkowe. Zachwycały smakiem, wyglądem jak również pomysłowością w sposobach ich dekoracji!