Uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz panie z Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu nyskiego wzięli udział w wyjątkowym kursie „Dzika Kuchnia Jakuba Wolskiego – Kuchnia regionalna ciula nyska z dziczyzną”. Warsztaty poprowadził Jakub Wolski, znany z pasji do lokalnych produktów, tradycyjnych smaków oraz ponad dwudziestoletniego doświadczenia w branży gastronomicznej.
W trakcie zajęć uczestnicy zagłębiali się w tajniki przygotowywania potraw z dziczyzny, poznając techniki obróbki, kompozycje smakowe oraz zasady wykorzystania naturalnych, regionalnych składników.
Wydarzenie odbyło się w nyskim Rolniku, który tego dnia pachniał świeżymi ziołami, aromatami smażenia i wyjątkowymi daniami powstającymi pod czujnym okiem prowadzącego. Atmosfera sprzyjała nauce, współpracy i odkrywaniu nowych kulinarnych inspiracji. Uczestnicy poznali również historie i tradycje związane z produktami charakterystycznymi dla regionu nyskiego.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikat ukończenia kursu, potwierdzający zdobyte umiejętności.
![]()



















.png)
.png)
























