W Zespole Szkół Ekonomicznych w Nysie uczniowie od kilku lat mają możliwość ukończenia profesjonalnego kursu kelnerskiego prowadzonego przez Jana Jakimowicza – specjalistę ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wicemistrza Polski kelnerów, certyfikowanego trenera.
Realizacja tego kursu wynika z potrzeby i chęci podnoszenia kwalifikacji i umiejętności zawodowych przez uczniów. Uczestnicząc w szkoleniu młodzież pogłębia wiedzę i umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych, a także podczas wszelkiego rodzaju konferencji, targów, bankietów czy przyjęć okolicznościowych. Podczas szkolenia uczestnicy poznają bardzo istotne dziś na rynku zasady etyki i kultury zawodowej, kształtowane są prawidłowe postawy, sposoby komunikowania się i reagowania na życzenia konsumenta. W części praktycznej kursanci poznali sposoby rozkładania obrusów, naukę odpowiedniego noszenia tacy, trzymania talerzy. Uczniowie dowiedzieli się również, jak zaprezentować wino, w jaki sposób należy je otworzyć oraz poznali sposoby degustacji wina przy stole (w butelkach po winie znajduje się woda). Szkolenie przeprowadzono na poziomie podstawowym.
Odbyła się pierwsza tura szkoleń – 12 i 13 października br. – przeszkolonych zostało 30 osób – 22 przyszłych hotelarzy, a także uczniowie klas ekonomicznych i logistycznych. Co ważniejsze Ci, którzy uczestniczą w warsztatach, otrzymują certyfikat potwierdzający zdobyte kwalifikacje w dwóch językach – polskim i angielskim, a w chwili obecnej trener „wyszedł” naprzeciw i można zdobyć także certyfikat w języku ukraińskim.
Dewizą zawodową trenera Jakimowicza jest ,,Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony!!!”, a Jego życiowym motto jest: ,,Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz”.
Za organizację kursu odpowiada Pani Barbara Maroszek.
Gratulujemy uczestnikom uzyskania dodatkowych kwalifikacji, które na pewno przydadzą się w przyszłej pracy zawodowej!
Życzymy sukcesów! Być może wśród uczestników szkolenia są przyszli mistrzowie sztuki kelnerskiej!
Informacja i zdjęcia: Barbara Maroszek