W poniedziałek, 16 maja, uczniowie klasy 3 KM i 3 PKM (BSI nr 5) kształcący się w zawodzie kucharz wraz z opiekunami p. Violettą Ceglarek, p. Katarzyną Kocierz, p. Joanną Jankiewicz oraz p. Magdaleną Broszkiewicz udali się do kuchni szpitalnej, celem zapoznania z zasadami funkcjonowania zakładu gastronomicznego sieci zamkniętej.
Pracownicy kuchni zaprezentowali uczniom układ funkcjonalny kuchni szpitalnej, magazyny surowców i ich wyposażenie, zaplecze sanitarne dla pracowników, a także salę konsumencką przeznaczoną dla personelu nyskiego szpitala. Młodzież mogła zaobserwować pracę kucharzy w rzeczywistych warunkach. W części produkcyjnej kuchni właściwej uczniowie zapoznali się z bogatym wyposażeniem technicznym wykorzystywanym codziennie w technologii przygotowania potraw. Uczniowie poznali ogólne zasady żywienia, przygotowywania i wydawania dań obowiązujące w szpitalu, także w odniesieniu do najmłodszych pacjentów (dzieci do lat 3). Pracownicy kuchni szczególną uwagę poświecili omówieniu zasad skutecznego prowadzenia nadzoru i ograniczenia w znacznym stopniu biologicznych, chemicznych, a także fizycznych zanieczyszczeń związanych z produkcją, przetwarzaniem, dystrybucją i magazynowaniem żywności oraz przygotowaniem posiłków celem zminimalizowania zagrożeń dla zdrowia pacjentów.