W dniach 11-12 kwietnia 2022 r. w ZSE Nysa odbył się kurs barmański dla 22 uczniów głównie z klas hotelarskich pod czujnym okiem instruktorów: Macieja i Łukasza poznawało tajniki pracy barmana. Kurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem młodzieży.
Szkolenie obejmowało 15 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych. Celem kursu było zdobycie kwalifikacji w branży barmańskiej, która stanowi uzupełnienie zawodu technika hotelarstwa oraz przekazanie wiedzy teoretycznej i praktycznej, zachęcenie młodzieży do zdobywania nowych umiejętności, które mogą w przyszłości pomóc w znalezieniu ciekawej pracy. Młodzież zapoznała się z kwalifikacjami, obowiązkami i specyfiką pracy barmana, a także nabyła umiejętność wykonywania i podawania drinków bezalkoholowych. Uczniowie zapoznali się z miksologią, towaroznawstwem alkoholi oraz zakresem pracy barmana, a także poznali podstawy i tajniki sztuki working flair, exhibition flair oraz pouring.
Pod okiem fachowców nauczyli się przygotowywać kolorowe napoje, wykonywać dekoracje z owoców i warzyw oraz uczyli się jak opanowywać stres, jest to bardzo ważna umiejętność w pracy barmana. Każdy uczeń dzięki tym zajęciom miał okazję poczuć się jak prawdziwy barman.
Łatwo nie było….. Mimo bolących rąk i wielu siniaków zapału i chęci nie brakowało.
Ostatnim etapem szkolenia był egzamin praktyczny i teoretyczny, zakończony wydaniem certyfikatu „Ja za barem”. Wszystkim uczestnikom gratulujemy zdobycia nowych kwalifikacji i życzymy sukcesów w barmaństwie!
Organizatorem kursu była Pani Barbara Maroszek.