W dniach 9- 11 marca jedenastoosobowa grupa hotelarzy z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Nysy wraz z nauczycielem przedmiotów hotelarskich Panią Barbarą Maroszek oraz z uczniami z Brzegu, Opola i Kędzierzyna – Koźla wzięła udział w pierwszej edycji „Hotelarskiego Study Tour” – wyjazdu studyjnego do Warszawy, mającego na celu poznanie funkcjonowania hoteli 3*, 4* i 5*. Organizatorem wyjazdu był Regionalny Zespół Placówek Wsparcia Edukacji w Opolu w ramach projektu „Opolskie szkolnictwo zawodowe dla rynku pracy”.
Inauguracja wyjazdu rozpoczęła się w sali konferencyjnej hotelu Mercure w Opolu przywitaniem przez organizatorów oraz dyrektora hoteli DeSilva i Mercure w Opolu p. Łukasza Łabanowskiego. Następnie uczestnicy udali się do hotelu DeSilva w Piasecznie. Podczas przejazdu autokarem rozwiązywali test z zakresu wiedzy o hotelarstwie oraz przygotowywali koncepcję planu otwarcia hotelu lub restauracji. Po południu młodzież brała udział w warsztatach i prelekcji dotyczącej specyfikacji obiektu hotelarskiego 3-gwiazdkowego.
Drugi dzień rozpoczął się od wizyty studyjnej w hotelu InterContinental ***** w Warszawie. Młodzi hotelarze mogli przyjrzeć się bliżej pracy i funkcjonowaniu poszczególnych działów w hotelu 5*, obejrzeć apartament, sale konferencyjne, restaurację Platter by Karol Okrasa oraz centrum rekreacyjne na 43 piętrze budynku z przepięknym widokiem na stolicę. Następnie uczestnicy wzięli udział w warsztatach w kuchni Akademii Inspiracji Makro prowadzonych przez Executive Chef Rafała Zarębę i próbowali Cheviche z łososia- Angelika, Marta i Oliwier wcielili się w pomocników kucharza. Dzień zakończył się w kolejnym hotelu sieci DeSilva w Pruszkowie zajęciami warsztatowymi i omówieniem zadań.
W ostatnim dniu wyjazdu, po wyprawie metrem, zwiedzaniu okolic Starego Miasta, spacerze pod hotel Bristol, młodzież odbyła ostatnią wizytę studyjną. Młodych hotelarzy pożegnano obiadem w hotelowej restauracji w nowym hotelu Mercure Warszawa Ursus Station. Tam spotkali się z dyrektorem hotelu w sali konferencyjnej, mieli możliwość obejrzenia dwóch pokoi, przyjrzenia się funkcjonowaniu poszczególnych działów w hotelach 4 *.
Wyjazd był bardzo owocny i udany, młodzież miała możliwości zobaczyć na żywo działalność hoteli różnych kategorii, poznać pracę na recepcji, w gastronomii, obsłudze służby pięter. Podczas posiłków w hotelowych restauracjach była okazja by przyjrzeć się obsłudze gości, pooglądać przygotowanie sal wielofunkcyjnych na różne imprezy i wydarzenia w hotelach, a także porozmawiać z przedstawicielami kierownictwa obiektów.