W poniedziałek, 13 grudnia, odbyło się podsumowanie projektu „Smaki pogranicza”, w ramach którego odbyły się polsko - czeskie warsztaty kulinarne. Spotkanie było również okazją do zapoznania się z publikacją „Smaki pogranicza”, która powstała w ramach projektu. Jeszcze raz dziękujemy KGW z powiatu nyskiego za aktywny udział w naszym przedsięwzięciu i za podzielenie się przepysznymi przepisami.
Podczas ostatnich warsztatów, przy stole kuchennym stanęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz młodzież z Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník. Tym razem uczniowie przygotowali słodkości m.in. rogaliki, bułeczki, ślimaczki cynamonowe.
Dzięki realizacji projektu nawiązane zostały również bliższe więzi pomiędzy młodzieżą i kadrą nauczycielską szkół z Polski i Czech. Wspólne gotowanie pozwoliło na bliższe poznanie się, harmonijną współpracę i współdziałanie pomimo różnic językowych i kulturowych. Uczestnicy warsztatów podkreślali, że było to ciekawe doświadczenie kulturowe oraz smakowe.
Podczas spotkania, wręczone zostały nagrody za "Najlepsze przedsięwzięcie Odnowy Wsi w Powiecie Nyskim na 2021 r."
1. miejsce otrzymało sołectwo Kamienica
2. miejsce sołectwo Malerzowice Wielkie
Komisja przyznała też wyróżnienia dla sołectw:
Pakosławice
Łąka
Stara Jamka
Karłowice Wielkie
Siestrzechowice
Nagrody wręczył starosta nyski Andrzej Kruczkiewicz, członek Zarządu Powiatu Joanna Burska oraz naczelnik Wydziału Rolnictwa i Ochrony Środowiska Jacek Tarnowski.
Projekt "Smaki pogranicza" współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska - Polska Fundusz Mikroprojektów Euroregionu Pradziad oraz ze środków budżetu państwa.
Publikacja "Smaki pogranicza notes kulinarny" do pobrania! POBIERZ!