W poniedziałek, 25 października, w nyskim Rolniku, odbyło się „wspólne polsko-czeskie gotowanie” w ramach projektu „Smaki pogranicza”. Przy stole kuchennym stanęli uczniowie Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie oraz młodzież z Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník.
Uczniowie wspólnie przygotowywali polskie i czeskie potrawy. Na stole królowały nasze potrawy, pierogi ruskie oraz uszka z barszczem. Natomiast młodzież z nyskiego Rolnika mogła poznać smak czeskiej zupy z kiszonej kapusty z kiełbasą. Uczestnicy warsztatów podkreślali, że było to ciekawe doświadczenie kulturowe oraz smakowe. W spotkaniu wzięły udział członek Zarządu Powiatu Joanna Burska oraz sekretarz Powiatu Alina Karnaś-Burska.
Dzięki realizacji projektu nawiązane zostały również bliższe więzi pomiędzy młodzieżą i kadrą nauczycielską szkół z Polski i Czech. Wspólne gotowanie pozwoliło na bliższe poznanie się, harmonijną współpracę i współdziałanie pomimo różnic językowych i kulturowych.
Uczestnicy spotkania otrzymali gadżety projektowe (deski i fartuszki kuchenne) oraz publikację – notes kulinarny „Smaki pogranicza”. W ramach projektu odbędą się również warsztaty kulinarne, które są zaplanowane na grudzień. My już nie możemy się doczekać!
Projekt "Smaki pogranicza" współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Interreg V-A Republika Czeska - Polska Fundusz Mikroprojektów Euroregionu Pradziad oraz ze środków budżetu państwa.
Partner Projektu Střední škola gastronomie a farmářství Jeseník.