W ZSE Nysa po raz kolejny uczniowie mają możliwość ukończenia profesjonalnego kursu kelnerskiego prowadzonego przez Jana Jakimowicza – specjalistę ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wicemistrza Polski kelnerów, certyfikowanego trenera.
Szkolenie obejmuje część teoretyczną czyli: znajomość etykiety, znajomość zasad savoir-vivre oraz część praktyczną m. in. rozkładanie obrusów, naukę odpowiedniego noszenia tacy, trzymania talerzy. Uczniowie dowiadują się również, jak zaprezentować wino, w jaki sposób należy je otworzyć oraz poznali sposoby degustacji wina przy stole. Szkolenie przeprowadzono na poziomie podstawowym.
Odbyła się pierwsza tura szkoleń - 17 września – przeszkolonych zostało 15 hotelarzy z klas pierwszych, kolejna grupa już w październiku. Co ważniejsze uczniowie, którzy uczestniczą w warsztatach, mają szansę na otrzymanie certyfikatu potwierdzającego zdobyte kwalifikacje w dwóch językach – polskim i angielskim.
Dewizą zawodową trenera Jakimowicza jest ,,Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony”!!!, a Jego życiowym motto jest: ,,Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz”.
Za organizację kursu odpowiada Pani Maroszek Barbara.