W Zespole Szkół Ekonomicznych w Nysie uczniowie mają możliwość ukończenia profesjonalnego kursu kelnerskiego prowadzonego przez Jana Jakimowicza – specjalistę ze Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wicemistrza Polski kelnerów, certyfikowanego trenera.
Szkolenie obejmuje część teoretyczną czyli: znajomość etykiety, znajomość zasad savoir-vivre oraz część praktyczną m. in. rozkładanie obrusów, naukę odpowiedniego noszenia tacy, trzymania talerzy. Uczniowie dowiadują się również, jak zaprezentować wino, w jaki sposób należy je otworzyć oraz poznali sposoby degustacji wina przy stole. Szkolenie przeprowadzono na poziomie podstawowym. Odbyła się pierwsza tura szkoleń – 1 i 2 kwietnia - przeszkolonych zostało 30 osób, kolejna grupa rozpoczyna zajęcia już w następnym tygodniu. Co ważniejsze uczniowie, którzy uczestniczą w warsztatach, mają szansę na otrzymanie certyfikatu potwierdzającego zdobyte kwalifikacje w dwóch językach - polskim i angielskim.
Dewizą zawodową trenera Jakimowicza jest ,,Obsługuj Gości tak, jak chciałbyś być obsłużony", a Jego życiowym motto jest: ,,Największe bogactwo, to robienie tego, co kochasz".
Za organizację kursu odpowiada Pani Maroszek Barbara .