Filiżanka ulubionej kawy, pita często w towarzystwie bliskich nam osób, to jedna z najbardziej wyczekiwanych chwil całego dnia. Pozwala oderwać się od codziennych obowiązków, poprawia samopoczucie i stawia na nogi. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez wypicia filiżanki ulubionej kawy, świeżej i aromatycznej. Jak zatem sprawić, aby jej smak i aromat był jak najlepszy. Wiedzą o tym, na pewno uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Nysie, którzy 6 grudnia wzięli udział w warsztatach baristycznych. Na zaproszenie Pani Barbary Maroszek szkołę odwiedził Ryszard Kuczera barista i dyplomowany członek Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie poznali drogę ziarenka kawy od plantacji do filiżanki, zasady pracy z ekspresem ciśnieniowym oraz młynkiem żarnowym, jak również zasadę przyrządzenia perfekcyjnego espresso. Podczas zajęć praktycznych każdy z nich mógł od razu zweryfikować swoją wiedzę teoretyczną. Pod czujnym okiem profesjonalisty sprawdzał działanie i obsługę ekspresu ciśnieniowego, trenował regulację, dozowanie i ubijanie kawy, ćwiczył technikę spieniania mleka do kawy, przygotowywał espresso oraz inne napoje na jego bazie. Zwieńczeniem szkolenia było samodzielne przygotowanie dowolnego rodzaju kawy z wykorzystaniem sztuki latte art – rysowanie mlekiem po kawie.
Dzięki szkoleniu młodzież podniosła swoje kwalifikacje zawodowe i zdobyła nowe umiejętności praktyczne, które na pewno przydadzą im się w przyszłości.