Ile można wyczarować z pomarańczy, marchewki czy jabłka, przekonało się 30 uczniów ZSE Nysa (w większości z klas hotelarskich- 2 grupy po 15 osób), którzy uczestniczyli w warsztatach z garnirowania i podstaw carvingu, zorganizowanych przez Panią B. Maroszek.
Czym jest carving i skąd pomysł, by warzywa nie tylko smakowały, ale również cieszyły nasze oczy? Na to, a także inne pytania, odpowiadał prowadzący warsztaty Piotr Zając uczestnik Mistrzostw Polski i Pucharu Polski w Carvingu.
Carving to sztuka rzeźbienia w warzywach i owocach. Wymaga twórczego podejścia, kreatywności oraz cierpliwości. Wbrew pozorom rzeźbienie tego typu nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać; jest to sztuka, którą może uprawiać każdy zainteresowany. Jedno jest pewne – to niebanalny sposób na spędzenie czasu.
Warsztaty rozpoczęły się od przybliżenia uczestnikom historii carvingu. Prowadzący omówił również techniki i rodzaje cięcia, sposoby zabezpieczania wykonanych rzeźb, żeby jak najdłużej cieszyły oczy, oraz zademonstrował profesjonalny sprzęt służący do wykonywania warzywnych i owocowych ozdób. Następnie uczniowie pod bacznym okiem pana Piotra, niestrudzenie wycinali, nacinali oraz drążyli. A wszystko po to, żeby z jabłka wyczarować łabędzia, z pora palmę, z cebuli czerwonej nenufar, z marchewki tulipana, z melona piękne wzory kwiatowe. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z zajęć, mogli popisać się swoją kreatywnością. Na koniec zajęć uczestnicy otrzymali certyfikaty.