Karolina Hojda i Kacper Sokołowski, z 4 klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w ZSiPO w Nysie, wygrali I Wojewódzki Konkurs Cukierniczy „Patriotyczny Wypiek” w Opolu.
Trzynaście dwuosobowych zespołów z klas gastronomicznych i cukierniczych szkół średnich województwa opolskiego zmagało się z konkursowym zadaniem w siedzibie organizatora konkursu - Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu deseru z wykorzystaniem sera poddanego obróbce termicznej. Ocenie podlegał nie tylko smak deseru, ale także walory estetyczne oraz sposób podania. Warunkiem koniecznym było zastosowanie biało-czerwonej kolorystyki smakołyku. Nasi wspaniali mistrzowie profesjonalnie wykonali swoje zadanie i byli bezkonkurencyjni. Grupę mistrzów z Rolnika mocno wspierali i dopingowali koledzy z klasy 2 Technikum Technologii Żywności. Mieli oni także okazje uczestniczyć w dodatkowych atrakcjach jak m.in. pokaz sztuki cukierniczej w wykonaniu p. Kazimierza Targowskiego, pokaz zastosowania ciekłego azotu w sztuce kulinarnej w wykonaniu przedstawicieli Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, pokaz cukierniczy w wykonaniu Thierr'ego Ayel'a - francuskiego mistrza cukiernictwa.