We wtorek, 25 września, uczniowie z kl. III G i kl. III K z BS I nr 5 przy ZST Nysa uczestniczyli w szkoleniu gastronomicznym w ramach projektu współpracy „Czas na rybę!”, realizowanym przez Nyskie Księstwo Jezior i Gór wraz z Rybacką Lokalną Grupą Działania „Opolszczyzna” w Ośrodku Formacyjno-Wypoczynkowym „Rybak” w Głębinowie. Osobą prowadzącą był Pan Kamil Klekowski – Mistrz w zawodzie kucharz, Szef Kuchni, który prowadzi kuchnię promującą produkty regionalne, a w szczególności ryby. Jest on pomysłodawcą i współorganizatorem festiwalu kuchni tradycyjnej oraz regionalnej.
Program szkolenia obejmował różne formy przyrządzenia ryby, sposób podawania (w tym tzw. savoir-vivre przy podawaniu i jedzeniu ryby), przygotowanie min. 2 potraw z karpia i 2 potraw z pstrąga.
Po zakończonym szkoleniu każdy z uczestników otrzymał certyfikat, a zwycięzcy konkursu kulinarnego otrzymali dodatkowo dyplomy i puchary.
Uczniowie z ZST Nysa zajęli II miejsce w zespołowym konkursie kulinarnym w składzie Dominika Wajdziak, Michał Zabłotni, Aleksandra Szczecińska i Natalia Juras.
Gratulujemy.