We wtorek, 22 maja, w Zespole Szkół Ekonomicznych w Nysie odbyły się (po raz kolejny) warsztaty baristyczne. Organizatorką ich była Barbara Maroszek. W warsztatach wzięło udział 19 osób - w większości hotelarze.
W ramach 8 godzinnych zajęć praktycznych połączonych z teoretyczną nauką o kawie, jej gatunkach, sposobach rozróżniania, parzenia i profesjonalnym sprzęcie uczniowie zdobyli kompleksową wiedzę i przygotowanie do dalszego rozwoju.
Głównym celem było wyposażenie uczniów w wiedzę i umiejętności związane z profesjonalnym przyrządzaniem różnych rodzajów kaw. Podczas szkolenia młodzież nauczyła się przygotowywania klasycznego włoskiego espresso, cappuccino, cafe latte i cafe latte macchiato oraz napojów kawowych z mlekiem. Ponadto uczniowie poznali podstawy latte art (art cafe), polegające na wykonywaniu efektownych wzorów na powierzchni kawy lanych z ręki, rysowanych szpikulcem lub malowanych czekoladą.
Po zakończeniu uczestnicy otrzymali certyfikaty ukończeniu warsztatów baristycznych, a co najważniejsze, zdobyli profesjonalne przygotowanie do wykonywania zawodu Baristy w kraju i za granicą.