W piątek, 24 listopada, w ZSiPO w Nysie, odbył się etap okręgowy XX Olimpiady Wiedzy o Żywności. Olimpiada prowadzona jest pod patronatem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Komisji Oceniającej przewodniczył pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu, prof. dr inż. Krzysztof Dziedzic. Do rywalizacji przystąpili uczniowie z pięciu szkół zakwalifikowanych decyzją Komitetu Głównego Olimpiady do Okręgu VII Wrocławskiego w Nysie. Uczestnicy konkursu rozwiązywali test teoretyczny, a następnie przystąpili do części ustnej w trzech blokach: przetwórczym, analitycznym i ekonomicznym.
Zwycięzcy etapu okręgowego XX Olimpiady Wiedzy o Żywności, Okręg VII Wrocławski w Nysie:
miejsce I - Kamila Mazur - ZSiPO w Nysie
miejsce II - Iwona Rzepka - Zespół Szkół Zawodowych Nr 1 w Brzegu
miejsce III Natalia Frączek - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy
miejsce IV - Kamila Jaskota - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Legnicy
miejsce V - Wiktoria Chort - Zespół Szkół Nr 2 w Wałbrzychu
Etap ogólnopolski XX Olimpiady Wiedzy o Żywności odbędzie się w Poznaniu w dniach 15-16 marca 2018r.
Wszystkim zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów w etapie centralnym.